J.A.L. Posthuma D.O.

mro nl


osteopathie_posthuma@casema.nl


Gezond aan Zee, Scheveningen/ Den Haag


GHC Acacialaan Pijnacker

Bijgewerkt 13 maart 2021


Mob: 06-45486709

Copyright 2012 © Hans Posthuma

Alle rechten voorbehouden.

Home Coronavirus informatie Wat is Osteopathie Kinderen en Baby's Osteopathie en Sport Indicaties Medical Taping Locaties Wie ben ik Kosten en Vergoedingen Links Contact-intakeformulier Klachten en geschillen Wkkgz Medische expeditie Kenia

Disclaimer  

Privacy beleid

Osteopathie en (top)sport.
Bestaat er een apart vak als osteopathie in de sport? Oftewel: is er een nascholingscursus binnen de osteopathie die momenteel tot een sportrichting binnen dit vakgebied heeft geleid? Het antwoord is “ja”. Elke osteopaat beschikt over de basistechnieken en basiskennis (fysiologie, anatomie en biomechanica) om het lichaam de mogelijkheid te geven te herstellen, maar de specifieke aspecten van de sporter zijn hem vaak onbekend. Specifieke kennis van de fysiologische en pathologische processen bij een sporter en weten wat het leveren van een sportprestatie precies inhoudt, is nodig om er voor te zorgen dat de sporter zo snel mogelijk op het pad van herstel kan worden gebracht. Deze kennis kan worden opgedaan in een opleiding “Osteopathie in de Sport”.

Osteopathie is een goede manier om (terugkerende) blessures te behandelen. De osteopaat zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure dan de fysiotherapeut of manueel therapeut en dit kan een belangrijke aanvulling zijn op weg naar herstel en nieuwe (top-) prestaties.

In de praktijk blijkt de samenwerking tussen fysiotherapeut/manueel therapeut, herstel-/conditietrainer en osteopaat erg goed te werken. Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels op alle niveaus en relaties legt tussen het functioneren van o.a. organen, het (onwillekeurige) zenuwstelsel, wervelkolom, gewrichten en hormonaal systeem kan deze daardoor vaak de reden van het uitblijven van herstel achterhalen. Aan de hand van de gevonden letsels wordt een behandelplan opgesteld. Dit gebeurt in overleg met fysiotherapeut, manueel therapeut, (sport)arts, medische staf en herstel-/conditietrainer, waarna wordt bepaald wat de osteopaat aanpakt en wat aan de andere deskundigen wordt overgelaten.

Preventie:
Klachten of blessures komen bijna nooit plotseling, maar zijn vaak een optelsom van factoren. Vaak kan een osteopaat aan de compensaties en/of gevonden blokkades van het lichaam merken welke klachten er aan het ontwikkelen zijn. Een osteopaat kan in zijn behandeling direct ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont voor een sporter om zoveel mogelijk factoren preventief te behandelen en blessures te voorkomen.

(Top)sport:
Alle factoren die op een (top)sporter in werken, zien osteopaten als een belasting. Wanneer de belastbaarheid van het lichaam groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. (Top)sporten is niet alleen een belasting, maar ook een manier om (d.m.v. training) de belastbaarheid te vergroten. Binnen de sport komt het regelmatig voor dat de belasting van het lichaam net iets groter is dan iemand aankan (overbelasting), dan kunnen er blessures of klachten ontstaan. Deze ontstaan door een daling van de belastbaarheid, of een verhoging van de belasting. Een osteopaat is opgeleid om de belastbaarheid op ieder niveau te optimaliseren en belastende letsels te behandelen. Dit maakt de osteopathie zo geschikt om blessures te voorkomen en te helpen herstellen.

Wanneer je graag sport, zowel als recreant en als topsporter, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door ervaren behandelaars met een hart voor sport.